Leersupervisie is ‘supervisie over het geven van supervisie
Leersupervisie
Wat is leersupervisie?
Leersupervisie is ‘supervisie over het geven van supervisie’, bedoeld voor supervisoren in opleiding (als verplicht onderdeel van hun opleiding) of voor in de praktijk actieve supervisoren die de kwaliteit van hun supervisiepraktijk willen vergroten door te reflecteren op hun praktijkervaringen en/of zich willen verdiepen in een bepaalde manier van werken, zoals ervaringsgericht werken en/of het inzetten van visuele ondersteuning.
Enkele kernbegrippen in leersupervisie zijn voor mij:
- Ervaringsgericht
- Visueel
- Reflecteren
Ervaringsgericht en visueel
Als leersupervisor werk ik ervaringsgericht en visueel. Dat betekent o.a. dat we samen kijken naar:
- Wat heb je ervaren in het contact met jouw supervisant in de situatie van jouw leervraag (denken-voelen-willen-handelen)?
- Valt er een parallel te ervaren in ons contact (leersupervisant – leersupervisor), hoe maken we daar contact over?
- Hoe kun je verkregen inzichten inzetten in het contact met jouw supervisant (leersupervisant – supervisant)
Regelmatig zal ik voorstellen om je ervaring te versterken via een ervaringsgerichte oefening en/of met gebruikmaking van symbolen, opstelling met stoelen, voorwerpen, materialen en tekeningetjes om je leerproces naast het talige van de reflectieverslagen ook via andere zintuigen te versterken. Een foto maken van een beeld dat je daarbij neergezet hebt, geeft vaak een extra impuls om het geleerde te laten beklijven.
We onderzoeken samen welke alternatieven er zijn voor het verbeteren van je professionele handelen als supervisor en hoe je deze alternatieven kunt inzetten in komende situaties.
Reflecteren
Na iedere leersupervisiebijeenkomst maak jij een reflectieverslag over dat wat we hebben besproken, dit maakt jouw leerproces extra krachtig. Door de reflectie word je je extra bewust van onderliggende patronen, overtuigingen en motivatie.
De inzichten uit de verslagen en de sessies maken de weg open voor gedragsverandering, waardoor je een krachtiger supervisor wordt. Samen onderzoeken we wat alternatieven zijn voor de situaties die je inbrengt.
Leerthema’s
In leersupervisie zijn leerthema’s vaak gerelateerd aan de deelcompetenties van het competentieprofiel van de supervisor (LVSC). Een vaak terugkerend thema in leersupervisie is: Wat ervaar jij in het contact met jouw supervisant en hoe geef je daar aandacht aan zodat de supervisiesessie voor jouw supervisant een krachtige leeromgeving wordt.
Wil jij een (nog) betere professional worden?
Neem gerust contact met me op om vrijblijvend te onderzoeken wat ik daarin voor je kan betekenen